Érdekességek, tudnivalók információk fotózásokról...

2015.03.03

Mi az a TFCD fotózás

Fotósok, modellek, sminkesek, fodrászok között többször is hallható egy fotózás szervezésekor a "TFCD fotózás" kifejezés. Ez lényegében egy olyan fotózási forma, ahol nincs pénzforgalom - tehát senki sem fizet a másiknak a szolgáltatásáért, a "profit" mindenki számára a referencia értékű kész fotók...

 

Az időt képekért (angolul: TFP - Time for Print, de használatos még a TFCD - Time for CDTFDVD - Time for DVD elnevezések is) fotográfiai körökben használt kifejezés. Olyan fotózásra utal, ahol a modell nem anyagi ellenszolgáltatás fejében, hanem magáért a fényképekért vállalja a munkát. Ez lehet nyomtatott formában, de a digitális technika elterjedésével gyakoribb a CD vagy DVD lemezen történő átadás.

Az időt képekért alapú fotózás egy megállapodási formára utal, nem jogi kifejezés. Mint minden fotózást, ezt is kiegészít egy modellszerződés, amiben a szerződő felek jogi lehetőségei és kötelmei vannak lefektetve, és ami valójában mérvadó.

A képeket mindkét fél portfóliója bővítésére, referenciaként használhatja a modellszerződésben megjelölt médiumokon keresztül.

Rendszerint nem az összes képet kapja meg a modell, hanem csak a legsikeresebbeket. Ezek darabszáma megállapodás kérdése. A képek minősége és felbontása is megállapodás kérdése, de jellemzően és elvárhatóan A4-es méretű nyomtatásra kész képeket szokás átadni, ahol a szükséges utómunkálatokat már a fotós elvégezte. Digitális megjelenés esetében a fotós gyakran feltételként szabja meg logója és egyéb elvárható azonosítója feltüntetését.

Megegyezés kérdése, de az ilyen jellegű fotózásokon a résztvevők rendszerint ezen dolgokról kötelesek gondoskodni:

Modell

  • elvárható megjelenés, kipihentség
  • ruhák, ékszerek, kiegészítők
  • smink, amennyiben nincs külön sminkes
  • utazás

Fotós

  • fotográfiai felszerelés
  • stúdió vagy helyszín bérlésének költségei
  • helyszínhez kapcsolódó fotózási engedélyek
  • előhívási, nyomtatási vagy elektronikus adathordozó költségei
  • utómunkálatok, szükséges retusálások elvégzése
  • modellszerződés


Facebook hozzászólás

Google Play

Zsiri Photo alkalmazás a Google Play-en

Legfrissebb hírek


Hasznos jogi gyűjtemény a fotózásról

Egy Facebook csoportban lettem figyelmes egy igen jó bejegyzésre, amely a fotós/modell és úgy egészében a fotózásra vonatkozó jogi álláspontokat tartalmazza. A csoport tagja Kieger Tamás gyűjtötte össze igencsak részletesen a következőket:

"A fotósok közül sokan nincsenek tisztában a képeik jogi helyzetével, ezért írtam egy kis útmutatót. Aki ennél pontosabban kíváncsi rá, keresse fel jogászát vagy tudok ajánlani tanácsadót, de maga is utánakereshet..."

tovább...
2019.05.07

5 Photoshop trükk, amit tudnod kell

Utómunka közben az egyik legfontossabb dolog, hogy gyors és praktikus legyél! Sokan mondjátok, biztos sokan tapasztaltátok, hogy kevés az időtök az utómunkára. A gyors és hatékony munkavégzéshez szeretnénk mindenkit hozzásegíteni alábbi cikkel! Fogy-osszátok szeretettel!
tovább...
2017.03.14

A boldog fotós lájk nélkül él

"Mit is jelent a like és miért fals visszajelzés? Jobb lesz-e egy kép a lájkoktól? Mit akar tőlem a Facebook? Kire hallgassak, ha ne a lájkokra? Ezek után ha legközelebb fotózni indulsz, mi jár majd a fejedben? Az elérhető népszerűségi mutatók, vagy a saját elvárásaid és ötleteid megvalósításai a fontosabbak?" Ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre ad választ egy igen frappánsan megfogalmazott cikkben Horváth Krisztián.
tovább...
2016.09.27

közösség...

kövess Facebookon...