Érdekességek, tudnivalók információk fotózásokról...

2015.03.03

Mi az a TFCD fotózás

Fotósok, modellek, sminkesek, fodrászok között többször is hallható egy fotózás szervezésekor a "TFCD fotózás" kifejezés. Ez lényegében egy olyan fotózási forma, ahol nincs pénzforgalom - tehát senki sem fizet a másiknak a szolgáltatásáért, a "profit" mindenki számára a referencia értékű kész fotók...

 

Az időt képekért (angolul: TFP - Time for Print, de használatos még a TFCD - Time for CDTFDVD - Time for DVD elnevezések is) fotográfiai körökben használt kifejezés. Olyan fotózásra utal, ahol a modell nem anyagi ellenszolgáltatás fejében, hanem magáért a fényképekért vállalja a munkát. Ez lehet nyomtatott formában, de a digitális technika elterjedésével gyakoribb a CD vagy DVD lemezen történő átadás.

Az időt képekért alapú fotózás egy megállapodási formára utal, nem jogi kifejezés. Mint minden fotózást, ezt is kiegészít egy modellszerződés, amiben a szerződő felek jogi lehetőségei és kötelmei vannak lefektetve, és ami valójában mérvadó.

A képeket mindkét fél portfóliója bővítésére, referenciaként használhatja a modellszerződésben megjelölt médiumokon keresztül.

Rendszerint nem az összes képet kapja meg a modell, hanem csak a legsikeresebbeket. Ezek darabszáma megállapodás kérdése. A képek minősége és felbontása is megállapodás kérdése, de jellemzően és elvárhatóan A4-es méretű nyomtatásra kész képeket szokás átadni, ahol a szükséges utómunkálatokat már a fotós elvégezte. Digitális megjelenés esetében a fotós gyakran feltételként szabja meg logója és egyéb elvárható azonosítója feltüntetését.

Megegyezés kérdése, de az ilyen jellegű fotózásokon a résztvevők rendszerint ezen dolgokról kötelesek gondoskodni:

Modell

  • elvárható megjelenés, kipihentség
  • ruhák, ékszerek, kiegészítők
  • smink, amennyiben nincs külön sminkes
  • utazás

Fotós

  • fotográfiai felszerelés
  • stúdió vagy helyszín bérlésének költségei
  • helyszínhez kapcsolódó fotózási engedélyek
  • előhívási, nyomtatási vagy elektronikus adathordozó költségei
  • utómunkálatok, szükséges retusálások elvégzése
  • modellszerződés


Facebook hozzászólás

Google Play

Zsiri Photo alkalmazás a Google Play-en

Legfrissebb hírek


5 Photoshop trükk, amit tudnod kell

Utómunka közben az egyik legfontossabb dolog, hogy gyors és praktikus legyél! Sokan mondjátok, biztos sokan tapasztaltátok, hogy kevés az időtök az utómunkára. A gyors és hatékony munkavégzéshez szeretnénk mindenkit hozzásegíteni alábbi cikkel! Fogy-osszátok szeretettel!
tovább...
2017.03.14

A boldog fotós lájk nélkül él

"Mit is jelent a like és miért fals visszajelzés? Jobb lesz-e egy kép a lájkoktól? Mit akar tőlem a Facebook? Kire hallgassak, ha ne a lájkokra? Ezek után ha legközelebb fotózni indulsz, mi jár majd a fejedben? Az elérhető népszerűségi mutatók, vagy a saját elvárásaid és ötleteid megvalósításai a fontosabbak?" Ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre ad választ egy igen frappánsan megfogalmazott cikkben Horváth Krisztián.
tovább...
2016.09.27

Hogyan is zajlik egy fotózás?

Sokan érdeklődtök, hogy pontosan mit is kell tudni, hogyan zajlik egy portfólió fotózás nálam. Ezért egy cikkben igyekszem összefoglalni a fontosabb tudnivalókat és megpróbálok választ adni a leggyakrabban előforduló kérdésekre. Fontos, hogy tudd, ez az írás az én szubjektív véleményemet és a fotós munkához való hozzáállásom leírását tartalmazza. Nyilván más fotós nevében nem nyilatkozom. Remélem segítségetekre lesz és sok mindenre választ kaptok.

tovább...
2016.09.05

kövess Facebookon...

Google+...